Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2022 21:47 - Политологът Слави Василев пред “Труд”: Кирил Петков има намерение да премахне ветото на РС Македония
Автор: radostinalassa Категория: Политика   
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image Притесненията са, че българското правителство и премиерът Кирил Петков може да се опитат прагматично да решат този въпрос, а това няма как да стане преди да се гарантират правата на сънародниците ни там, посочи пред “Труд” Слави Василев. Икономиката на София е ориентирана предимно към Атина и Белград, а не към Скопие, казва анализаторът

Премиерът не може да тълкува факти по друг начин

Премиерът Кирил Петков има намерение да вдигне ветото на Скопие за ЕС преди РС Македония не да спре антибългарската кампания.

Това заяви пред “Труд” политологът Слави Василев, който беше за кратко в екипа на президента Румен Радев по време на първия му мандат. Василев допълни, че това е основание за притеснение. “Аз повдигам тези притеснения публично, защото това е нередно и неправилно, а е голяма вероятността Кирил Петков да вдигне ветото преди македонската страна да гарантира за правата на гражданите с българско самосъзнание в РС Македония, да се впише в тяхната конституция”, посочи Василев.

“Ако българското правителство пренебрегне това и вдигне ветото преди тази сложна процедура в македонската вътрешна политика да се осъществи, това би било огромен проблем”, категоричен беше Слави Василев.

“Публичните изяви на министър-председателя са достатъчни, за да заключи човек, че по-скоро такава е неговата теза и намерения. Това е желание да се подходи прагматично към един въпрос и един проблем, който не може да има подобно решение”, смята още Слави Василев. “Притесненията, които изявленията на министър-председателя будят в мен и в други хора, са продиктувани от обстоятелството, че задълбочаваме двустранните икономически връзки, които апропо почти не съществуват между София и Скопие, тъй като икономиката на София е ориентирана предимно към Атина и Белград, а не към Скопие”, аргументира се още Василев.

По думите му дори и да се развият внезапно двустранни отношения, това не може да бъде за сметка на историята и няма как едното да компенсира другото. “Няма как София да си позволи да пренебрегне една част от своя народ, която е останала извън граници”, каза Василев.

“Историята не е материя, която може да се подложи на тълкуване. Историята е такава, каквато е - до 1944 г. сме били един народ, всички документи и факти говорят за това. Международната политика и ходът на събитията след Втората световна война са предопределили събитията в Югославия и Македония се заражда не като географско понятие, а като етническо, което до 1944 г. не е съществувало. Смятам, че тези факти не могат да бъдат тълкувани по никакъв друг начин, а позицията на Кирил Петков нюансира на това обстоятелство”, посочи още той.

Преди дни, когато президентът на РС Македония Стево Пендаровски проведе среща със забранената у нас ОМО Илинден, Румен Радев отправи критики към колегата си в Скопие. Но веднага Кирил Петков заяви, че в двете държави има сили, които не искат РСМ да бъде в ЕС, “защото не ни мислят доброто”. “Да не се оправдаваме с чужди страни и сили. Какво е направил президентът на РСМ няма да коментирам. Това зависи от премиерите на двете държави”, каза Петков.

Скопие очаква решение от сегашната власт в София


“Ние проведохме плодотворна дискусия и достигнахме до заключението, че трябва да бъде възстановено доверието между двете правителства, обществата и гражданите. В миналото дебатът беше воден от пропагандисти, което имаше негативно отражение върху медиите и възприемането на ситуацията сред гражданите на страните”, казва в интервюто Ковачевски.
Нуждаем се от решение, основано на взаимното уважение и на европейските ценности. Това решение трябва да доведе до вдигане на ветото и да послужи като основа за добро сътрудничество между двете страни, казва премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за белгийския ежедневник “Либр”, посветено на отношенията с България и цитирано от БТА. Ковачевски заявява, че процесът на започване на присъединителни преговори с ЕС е бил твърде дълъг и затова всички усилия са насочени към ускоряване на разговорите с България. “ЕС трябва да изпълни обещанията си към Северна Македония, като се вземат предвид четирите положителни доклада на Европейската комисия за развитието на страната”, казва Ковачевски. Според премиера на РС Македония преди разговорите между Скопие и София са били водени от “пропагандисти, докато в момента се генерира позитивна енергия”.

“Министерствата на външните работи са натоварени с работата по политическите въпроси, проектодокументите се подготвят в момента. Веднага щом имаме осезаеми резултати, одобрени и от двете страни, документът ще бъде обявен и в двете страни чрез предвидените в закона процедури”, отбеляза Ковачевски по повод на срещите си с Кирил Петков.



Тагове:   наркоман,   ениЧарин,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13374679
Постинги: 11685
Коментари: 18504
Гласове: 6699
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК