Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2023 20:06 - „Умните“ бомби на САЩ мигновено полудяват, а дронове падат на рояци: военният потенциал на НАТО е заслепен от руския „пистолет“
Автор: radostinalassa Категория: Забавление   
Прочетен: 728 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Вчера

Вчера в руските медии се появи кратък преразказ на статията на The Economist, но, както обикновено, реших да прочета първоизточника и да направя по-пълна версия за AШ.

    image  

 

„Русия започва да демонстрира своето превъзходство в електронното противодействие

И изглежда, че Западът ще направи малко и дори би могъл да направи, за да помогне на Украйна (Може Западът да не може или няма да направи много, за да помогне на Украйна)

Голяма част от вниманието върху това, от което се нуждае У в продължителната си битка за освобождаване на територията си от нахлуващите руски сили, е съсредоточено върху оборудването: танкове, бойни самолети, ракети, батерии за противовъздушна отбрана, артилерия и огромни количества боеприпаси. Но по-малко обсъждана слабост се крие в електронната война (EW); нещо, към което западните поддръжници досега не са показали голям интерес към разрешаването му.

Русия, според Сет Джоунс от Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон, от години поставя „огромен акцент“ върху използването на своя военно-промишлен комплекс за производство и развитие на впечатляваща гама от способности за електронна война, за да се противопостави на НАТО силно мрежови системи. Но U, според нейния главнокомандващ генерал Валерий Залужни, се оказа в началото на войната главно със системи за радиоелектронна борба от съветската епоха. Първоначално това изоставане имаше само ограничено въздействие, но след като се появиха сравнително статични линии на контакт, Русия успя да разположи мощните си способности за електронна война там, където биха могли да имат най-голямо въздействие.

През март У откри, че нейните GPS-насочвани снаряди Excalibur внезапно се отклоняват от целта поради руска намеса. Нещо подобно започна да се случва с управляемите бомби JDAM-er, които Америка доставяше на ВВС, докато ракетите GMLRS с голям обсег, изстреляни от HIMARS, също започнаха да пропускат целите си. В някои райони повечето снаряди GMLRS вече се заблуждават.

Още по-тревожна е нарастващата способност на руските възможности за електронна война да се противопоставят на изобилието от евтини безпилотни летателни апарати (UAV), които Русия използва за всичко - от разузнаване на бойното поле и комуникации до бомбардиране на цели като танкове или командни пунктове.

У е обучила армия от приблизително 10 000 оператори на безпилотни летателни апарати , които сега постоянно си играят на котка и мишка с все по-квалифицираните руски оператори за електронна война. Популярните дронове са евтини, струват малко повече от 1000 долара всеки и се произвеждат в огромни количества. Но загубите от руските системи за електронна война, които или дезактивират системите им за насочване, или заглушават радиокомуникациите им с операторите, на моменти надхвърлят 2000 единици на седмица. Засегнатите дронове се носят безцелно във въздуха, докато батериите им се изтощят и паднат на земята.

Нито защитата от заглушаване, нито изкуственият интелект за полет без директна комуникация с човешки оператор все още са осъществими опции, поне за мини-дронове. Все пак количеството надделява над качеството, но и тук Русия може да има предимство. Небето над бойното поле вече е пълно с руски дронове. Войници на режима изчисляват, че Русия разполага два пъти повече атакуващи дронове,   в района на Бахмут, отколкото могат те.

(The Economist: В електронната война Русия има превъзходство. Но У има много евтини дронове. Но Русия има повече от тях. Джи-с - приблизително Ш))

Нарастващият успех на Русия във войната с дроновете се дължи отчасти на гъстотата на системите за електронна война, които тя успява да разположи, благодарение на години инвестиции. В доклад, публикуван през май от Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс от RUSI , мозъчен тръст в Лондон, се казва, че руснаците разполагат една голяма система за електронна война на всеки 10 км по фронтовата линия. Те смятат, че сред многото руски системи за електронна война, тази, монтирана на камиона Rosehip-​Aero (на снимката в тийзъра) е особено смъртоносна за дроновете на У. Системата има обхват от 10 км и може да поеме контрола над дрона, докато едновременно с това получава координати на местоположението, откъдето се пилотира, с точност до един метър за предаване на артилерийска батарея.

Започвайки от много по-ниско ниво на технически и оперативни умения, У се опитва усилено да развие национални способности за електронна война, които да съответстват на руските. Постигнат е известен напредък. Внедрява се национална система "Покров". Той може както да заглушава сателитни навигационни системи като руската Глонасс, така и да ги фалшифицира, заменяйки истинските сигнали с фалшиви, подвеждайки ракетата да мисли, че е на място, където не е.

Pokrov трябва да бъде много ефективен срещу проектираните от Иран боеприпаси Shahed-136, но по-малко срещу крилати ракети, които разчитат повече на системи за съвпадение на терена, които сравняват терена отдолу с библиотека от съхранени изображения, вместо да бъдат напълно ориентирани. Наред с „Покрова” се появяват и така наречените системи „Франкенщайн”, сглобени с типична изобретателност чрез комбиниране на съветски системи с по-модерни технологии.

Но това, което липсва, е помощта от западните съюзници на У, когато става въпрос за борба с Русия в електронната война. Г-н Джоунс казва, че що се отнася до Америка, е малко вероятно да се промени. EW попада в категорията на трансферите на технологии, ограничени от режима за контрол на износа, който е строго контролиран от Държавния департамент.

Нико Ланге, експерт по Мюнхенската конференция по сигурността, е също толкова песимистично настроен. Първо, той подозира, че възможностите на НАТО може да не са толкова високи, колкото тези на Русия. (Забравяйки за секунда, експертът казва, че НАТО вероятно не „не иска“, а не може, но тогава той идва на себе си - бел. Ш.) По-лошо, когато става дума за най-новите системи, той смята, че има и известно нежелание, особено от страна на американците, да покажат на Русия своите възможности, тъй като полезна информация, като използваните честоти и методи за превключване на канали, най-вероятно ще бъде прехвърлена на китайците.

Автор - счетоводител

Източник

 AFTERSHOCK


Тагове:   реб,


Гласувай:
4



1. iw69 - Направо
27.11.2023 21:01
им замъглява мозъците на дебилите.
цитирай
2. morskipesni - Като си помисля,
27.11.2023 22:17
колко хиляди перални отиват на боклука заради микрочипове..
.. които от Китай са 10 долара (за гроса), направо се потрисам
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13385830
Постинги: 11685
Коментари: 18503
Гласове: 6699
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК