Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03 16:20 - Най-известната американска криминалистка от години фалшифицира ДНК тестове и вкарва хора зад решетките. Как разбраха за това?
Автор: radostinalassa Категория: Забавление   
Прочетен: 234 Коментари: 0 Гласове:
4





В американския щат Колорадо избухна огромен скандал около криминалистката Ивон Миси Уудс, която почти три десетилетия работи за Бюрото за разследване на Колорадо (CBI). Оказа се, че тя е манипулирала ДНК данни в стотици разследвания. Lenta.ru разяснява тази история.

Разследването срещу Уудс започна през септември 2023 г

През март CBI публикува доклад за вътрешно разследване срещу Уудс и я обвини в множество нарушения. Името Уудс беше добре известно на американците, интересуващи се от криминални новини: те я бяха виждали повече от веднъж в репортажи от съдилищата в Колорадо. 60-годишната експертка се занимавала със сравняване на ДНК проби от местопрестъпления и много често нейните показания ставали решаващи в съдебни процеси за тежки престъпления.

Колегите нарекоха Уудс истинска звезда в съдебната медицина; нейната работа в изследването на биологични материали беше смятана за образцова и помогна да постави около хиляда престъпници зад решетките. Освен това Уудс обучава млади експерти по ДНК, така че нейният принос към съдебната система на Колорадо е просто огромен.

От септември 2023 г. обаче започна да се разплита плетеница от събития, което доведе до появата на доклад от отдела за вътрешни разследвания на CBI, където Уудс работи почти 30 години. През октомври 2023 г. е изпратена в отпуск. През ноември неочаквано за всички тя напуска. Същият ден се появи информация за определени „аномалии“ в работата на легендарния криминалист.

    image   Ивон Уудс. Кадър: 9NEWS/YouTube Уудс беше обвинена в стотици измами при изследване на ДНК на престъпници

Докладът за разследване на CBI срещу Уудс беше публикуван в петък, 8 март, и предизвика шок в цяла Америка. Оказа се, че известният криминалист не е фалшифицирал директно ДНК съвпадения или създавал фалшиви ДНК профили, но е изтривал или променял определени данни в наказателни дела, а също така е изкривявала резултатите от тестовете. В доклада се казва, че тя се е „отклонила от стандартните процедури за разследване и е срязала ъглите“.

Всъщност това може да означава, че Уудс е коригирала резултатите от работата си по някакви критерии, известни само на нея, така че те да уличат определен човек. И основният проблем е, че сега разследващите трябва да разберат в кои случаи ДНК данните са били променени от нея по един или друг начин.

Това е гигантска, просто безпрецедентна бъркотия. Наистина искам да знам какво, по дяволите, е правила Джордж Бралер, бивш окръжен прокурор на Денвър

А бъркотията наистина е ужасна. В момента 652 наказателни случая вече са под съмнение и досега CBI проверява само разследвания, в които Уудс е участвал от 2008 до 2023 г. И тя дойде да работи в бюрото през 1994 г., тоест все още има няколкостотин съмнителни дела.

Около три хиляди ДНК теста, извършени от Уудс, трябва да бъдат проверени отново. Ето колко теста правят лабораториите на CBI за една година. Съмнителните лудории на съдебния лекар вече са стрували на държавата 7,5 милиона долара.

    image   Снимка: Роман Зайец / Shutterstock / Fotodom Ивон Уудс играе ключова роля в няколко известни разследвания, резултатите от които сега са под съмнение

Уудс посвещава голяма част от времето си в службата на разследване на стари престъпления, при които извършителят никога не е открит.

Едно от най-известните й разкрития е залавянето на маниак, който в Съединените щати получи прякора „Колорадския убиец с чук“. През 1984 г. някой уби тричленно семейство в град Аврора. Всички те бяха ударени. След известно време полицията открила друга жена, която била изнасилена и убита по същия начин.

До 2018 г. разследването остана неподвижно. Въпреки това, след като Уудс се свърза, бързо се появи заподозрян . ДНК тестовете, извършени от известен съдебен учен, сочат Алекс Юинг, който преди това е излежавал присъда за нападение с чук.

През 2021 г. Уудс изнесе тричасова реч в съда, която убеди съдебните заседатели, че именно той е извършил ужасните зверства. Съдебният лекар каза, че ДНК на Юинг е намерена върху вещи в дома, където е извършено престъплението. Мъжът е осъден на четири доживотни присъди. Сега този въпрос също е под въпрос.

Друг известен "исторически" случай Уудс датира от 2009 г. След това тя разкри убийството на студентката от университета в Колорадо Сузане Чейс през 1997 г. Уудс обвини Диего Олмос Алкалде в престъплението и предостави сравнителен анализ на неговия ДНК профил и биологични проби, намерени на местопрестъплението

Алкалде беше признат за виновен и осъден на доживотен затвор без замяна. Интересното тук е, че Алкалде не прие присъдата и подаде няколко жалби през последните 15 години. Всички те бяха отхвърлени. Сега той има шанс да преразгледа случая. „Един от критичните въпроси сега е дали някой невинен е бил осъден в резултат на неправомерно поведение“, каза щатската адвокатска служба.

    image   Алекс Юинг на съдебно заседание, 2020 г. Снимка: Хелън Х. Ричардсън/MediaNews Group/The Denver Post/Getty Images

Но основният проблем за адвокатите и служителите на реда в Колорадо не е само, че невинни хора могат да се окажат зад решетките. Истинските убийци вече могат да имат възможност да излязат на свобода, ако се окаже, че разследването на делата им е водено с нарушения. Произволът, който Уудс си позволи, предоставя на нападателите отличен „прозорец“ за избягване на наказание.

Един затворник вече е завел дело срещу Уудс.

От началото на разследването Уудс каза чрез своя адвокат, че си сътрудничи с правоприлагащите органи, „за да поддържаме точността на нашата работа, която доведе до верни и честни резултати“.

Името й обаче вече се споменава в едно дело от затворник. Веднага след съобщаването за оставката на съдебния лекар през ноември, адвокатът на Джеймс Хънтър обвини Уудс, че го е осъдил неправомерно.

Хънтър беше арестуван през 2002 г. и обвинен в изнасилване на жена и петгодишната й дъщеря в Лейкууд. Американката разказа, че тя и детето й са били нападнати от непознат с чорап на главата. Тя твърди, че гласът на престъпника е подобен на този на Хънтър.

Първо Уудс направи микроскопичен анализ на коса от местопрестъплението (този метод беше счетен за изключително ненадежден от Министерството на правосъдието на САЩ през 2015 г. и вече не се използва) и заяви, че принадлежи на Хънтър. Въпреки това, по искане на адвоката, експерти на трети страни направиха повторен анализ и установиха, че това е косата на жертвата. Когато резултатът от теста беше обявен в съда, Уудс каза, че „това е удар върху нейната гордост“. Делото беше прекратено

Почти година по-късно обаче следователите казаха, че са открили друг косъм на местопрестъплението. Уудс направи ДНК тест и заяви, че косата принадлежи на Хънтър. Той беше арестуван отново и в крайна сметка признат за виновен. Той все още е зад решетките.

Последните открития позволяват само да се гадае дали Уудс наистина е хванал изнасилвача или просто не е искал да пожертва гордостта и репутацията си, за които все още се грижи. Марк Бъртън , адвокатът на Хънтър, вече се изказа доста остро по този въпрос: „Когато чухме за случая Миси Уудс, всичко си дойде на мястото.“

    image   Ивон Уудс демонстрира сравнителен ДНК анализ от случая с Диего Олмос Алкалде от 2009 г. Снимка: Марти Кайвано/AP

Следователи от CBI казаха, че една от основните задачи сега е да се определи дали манипулирането на ДНК от Уудс е било небрежност или умишлено фалшифициране в името на славата на най-добрия криминалист в Съединените щати .

В Колорадо друг криминалист беше открит с „аномалии“ в работата си.

Разследването срещу Миси Уудс доведе CBI до друг специалист по ДНК, чиято работа разкри подобни странности. На 28 февруари, около седмица преди публикуването на доклада на CBI за дейността на Уудс, шерифската служба на окръг Уелд в Колорадо уволни ДНК анализатора Киара Вунш, която е работила там десет години.

Въпреки че офисът на шерифа не разкрива какви точно нарушения е извършил съдебният лекар, изглежда, че тя е правила почти същото, което е правил Уудс – леко коригиране на съдебномедицинските доказателства, за да насочи към конкретни заподозрени.

Има вероятност да падне сянка върху всеки голям случай, по който е работил този служител през последните години. ДНК обикновено се счита за безупречно доказателство, но ако има съмнение относно надеждността на това доказателство, тогава това е огромен проблем за прокурорите.Юридически консултант CBS News Colorado     image   Ивон Уудс. Кадър: 9NEWS/Youtube

В щата Колорадо избухна истинска информационна бомба, която може да повлияе не само на местните служители на реда, но и на отношението към ДНК анализа по света. Доскоро използването на тези материали в разследването наистина се смяташе за най-надеждния метод за разкриване на престъпник или оправдаване на невинен човек.

Но какво ще стане, ако не само Уудс и Вюнш са участвали във фалшифициране и манипулиране на ДНК тестове? Това е напълно възможно да си представим. И служителите на реда, изглежда, вече ще трябва да се отнасят с голяма предпазливост към работата на криминалистите, колкото и професионална и безпристрастна да изглежда на пръв поглед.



Тагове:   експерт,   лъжлив,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13397428
Постинги: 11685
Коментари: 18503
Гласове: 6699
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК