Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2021 20:01 - Царете на Варна: Най-старото открито злато в Европа
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1185 Коментари: 8 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    През 1974 г., както се казва, обикновен български багер, копаещ изкоп за кабел на 4 км от центъра на Варна, закача с кофата няколко златни артефакта и фрагменти от керамика.  Пристигналите на мястото на находката служители на варненския археологически музей бързо започнаха работа, която изведнъж за всички се проточи десетилетия наред.   Варна е третият по население град в България, пристанище и курорт на черноморското крайбрежие на България, близо до границата с Румъния. Оказа се, че багерът е открил почти най-големия некропол от медната епоха (IV-III хилядолетие пр. н.е.) в Европа: около 7500 кв. метра, което е приблизително 2/3 от общата му площ. В изследваната територия са идентифицирани 294 погребения, в които са открити над 3000 златни предмета с общо тегло 6 кг, както и много предмети от мед, глина, силиций и обсидиан.     Златни предмети от погребение No 4 (общо 348 златни предмета с общо тегло 1554,7 g. Експертите смятат, че некрополът може да бъде датиран от 4600 - 4200 г. пр. Н. Е. И е бил използван около 200 години. Тази датировка поставя находките във Варна наравно с находките в Древен Египет и Древна Месопотамия, а златните артефакти са най-старите намерени в Европа (трябва да се отбележи, че погребенията във Варна са с две хиляди години по-стари от първата пирамида на Древна Египет).   Но най-фрапиращите бяха няколко от най-богатите погребения, които бяха наречени „царски“ - те дадоха лъвския дял от всички бижута, богата храна за изследвания и основания да се декларира съществуването на отделна култура през този период, т.нар. . "култура на Варна".  
image




Погребение No 36: царски кенотаф. Както се оказа, не всички погребения съдържат скелети, някои бяха т.нар. кенотафи или символни гробове, които са направени, ако по някаква причина тялото не е било запазено. Такъв кенотаф беше гробница No 36, която е много богата на артефакти, но без скелет. Любопитно е, че артефактите са били и символични: ковашки инструменти „играчки“, фигурки на животни, сърп и скиптър. Всичко е направено от злато.   Експертите обаче смятат, че  тяло е можело и да няма, подчертавайки, че то може да бъде символично погребение на символичен цар. Този обичай, „назначаването“ на царя за определен период се практикува, например, сред траките - царят им „изчезва“ на всеки 4 години. След определен период от време кралят се отказа от правомощията си и беше заменен от друг.     image




Артефакти на кенотафите. Погребение No 43: Цар, жрец? Каква е разликата... Именно то стана най-богатото както по отношение на артефакти и наука, така и по отношение на количеството злато и бижута. Само от един златен предмет е извлечено 1003 единици с общо тегло 1524,3 g.   Съдейки по лукса, погребаният е имал изключително висок социален статус и затова е бил наричан от археолозите „цар“ или „жрец“.   В дясната си ръка държеше богато украсен чекан със златна дръжка. Освен това той имаше две поразителни части - от халцедон и от медна сплав. Вляво в краката имаше голям лък (около 1,2 м), от който останаха само златните плочи. Отляво беше поставен месингов прът. Три брадви (две медни и камък), нож и стилет или шило лежаха до кръста и бедрата. Дрехите и шапката на царя бяха богато украсени в скитската традиция - златни плакети. На корема му имаше златна чиния, на ръцете му имаше три масивни златни гривни, а на врата му - златни огърлици и мъниста.   Специално внимание на археолозите беше привлечено от златния фалос, който, очевидно, собственикът носеше приживе. Експертите смятат, че този артефакт е свързан с религиозни обреди.     image



„Царят“ или „жрец“ от погребение No 43. Силно волево лице, високо чело. Антропологичните проучвания показват, че е погребан едър, физически развит, силен, атлетичен мъж с ръст 170 - 175 см на 45 - 50 години. Височината и възрастта на мъжа прави силно впечатление на фона на факта, че всички останали дават средна възраст около 28 години и ръст 160 см за мъжете и 148 см за жените.   Реконструкторите са пресъздали външния му вид. За любителите на хаплогрупите: Y-хромозомни хаплогрупи R1, G2, G2a2b2b се отличават сред представители на „варненската култура“.     image



Реконструкция на външния вид на „царя“ или „жрец“. Погребението е проверено за възраст два пъти - през 70-те години на XX век и през 2006 година. И двата пъти анализът дава 4690 - 4330 г. пр. Н. Е., Което прави това погребение най-старото „златно“ погребение в Европа.   Вместо заключение: търговци на мед?  
Резултати за превод Една от хипотезите, обясняващи съществуването на толкова богато общество, предполага, че то е възникнало поради достъп до много популярна по това време стока - мед: недалеч от Варна е имало древни мини, в които се е добивала руда. Според експерти културата на Варна монополизира търговията и е успяла да „събере” впечатляващо състояние, като същевременно се превръща в най-силно развития регион на Европа през 5-то хилядолетие пр. Н. Е. Можете да прочетете за незаграбената гробница на царя на Тракия тук.
Историческое оружиеведение


Тагове:   ЦАР,   жрец,   збато,


Гласувай:
2



1. dobrodan - Където има мед, има и злато.
14.02.2021 18:42
Освен това виждам не друго, а бойна лодковидна брадва.
Ще рече.....северняците са слезли тук 1700 години по-рано, отколкото се предполага?!
цитирай
2. radostinalassa - Кои да са ...
14.02.2021 18:50
северняците?
цитирай
3. dobrodan - Тия, дето в скандинавските саги ги наричат Один и Тор :),
14.02.2021 19:29
или техни близки роднини.
Виждаш това, което наричат "Чукът на Тор".
Не съм сигурен край Варна да е имало златоносни находища.
Най-големите находища на обсидиан са в Исландия, Италия и Япония.
По-късно ще погледна керамиката, интересна е.
цитирай
4. radostinalassa - България е твърде богата на златни залежи
14.02.2021 19:53
Те се изнасят за Канада срещу смешен % доходи.
Один е висял 9 дни на дърво и е побучил руните от Боговете. За какъв тюркски език все бълнуваш? И не си показал тюркски надписи.
цитирай
5. dobrodan - Показал съм ги, в тарихите, ама
14.02.2021 19:57
кой да чете :)? То писането не е като четенето я, оно е трудна работа.
цитирай
6. radostinalassa - Кажи къде се намират
14.02.2021 20:17
Защо не са известни?
цитирай
7. dobrodan - Защото такива работи не звучат добре за
14.02.2021 22:08
публиката. Не е патриотично и възпитателно, значи.

"Прабългарското руническо писмо е разпространено изключително в места, които са влизали в състава на Първата българска държава. Най-много такива надписи има в скалния манастирски комплекс в днешното с. Басараб, в Северна Добруджа – повече от 60 броя. От територията на днешна Черна гора – издълбани върху каменен блок в Шудиково, в руините на крепостта „Слон“ в Карпатите, върху фрагменти от глинени съдове и керемиди в Плиска, върху съдовете от златното съкровище от Над Сент Миклош и пр".

Никъде не сме мърдали, нали така?
“Ето какво по въпроса намираме в Манасиевата хроника: „При император Анастасий (491-518 г.) наченаха българите да завземат тази земя, като преминаха от Бдин (Видин) и първом почнаха да завземат Долната земя Охридска, а след това цялата тази земя (България). От преселението на българите досега има 870 години.“

Мързи ме да ровя за снимка. Някъде имам, ама днес водих труден диалог в блога.
Ти поне се опитваш да разбереш какво пиша, други с претенции не си правят труда дори да допуснат, че може и да съм прав.
Изморително е.
Лека нощ :).

цитирай
8. radostinalassa - Кой е живеел тук, преди да се върне Аспарух?
15.02.2021 14:43
Живеели са българи и славяни.
Аз питах за тюркски надписи, а не за нашите руни.Не съм чувала за тюркски надписи у нас. Тюрките не са имали време да пишат по нашите земи, преди да ги издухаме. Нали така?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13362876
Постинги: 11681
Коментари: 18497
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК