Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2021 16:05 - Аспарух - цар Испор
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1419 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Някои чужди историци се опитват да ни натрапят представата, че народът на Аспарух се е състоял от чергари, на които им е все едно дали ще пасат овцете си по бреговете на реките Манич и Дон или по бреговете на Днепър и Днестър. В 2007 г. под ръководството на проф. Л. Дончева-Петкова до Балчик беше разкрит най-ранният у нас прабългарски некропол, в който са погребани буквално самите съвременници на Аспарух и техните преки наследници. Археологическите находки в некропола показват, противно на чуждите светила, че народът на Аспарух не е бил чергарски, а е орал земята с волове, отглеждал е крави, телета, свине, птици и е живял в постоянни селища. Действително, археологическото наследство на Аспаруховите българи от първите десетилетия на тяхната държава не блести с голямо богатство. И това е напълно обяснимо, защото един прогонен народ, избрал да живее в собствена, а не в чужда държава взема със себе си само най-необходимото.

Съгласно данните на антични автори, от всички народи северно от Кавказ, само българите и аланите имали градове. По вина на хазарите, цялата тази поселищна система и материално богатство, създадени и организирани в държавата на Кубрат е трябвало да се изостави. Но те са били възстановени на друго място – на долен Дунав. Само за 200 години там, в т.н. Карвунска земя се появяват над 50 нови градове и крепости, два от които Плиска и Преслав са били сред най-големите в тогавашна Европа. В Анонимния български хронограф от XI в. се казва: „И тогава... се намери друг цар в българската земя — детище, носено в кошница три години, на което се даде име Испор цар, който прие българското царство. И този цар създаде велики градове: на Дунава — Дръстър град; създаде и Велик презид от Дунава до морето; той създаде и Плюска град. И този цар погуби голямо множество измаилтяни. И този цар насели цялата Карвунска земя”. В този ранен домашен документ отново се казва, че Аспарух не е създал, а приел българското царство и че той не е чергар, а създател на градове и крепости.

Славянистичните автори определят държавата на Органа и Кубрат като племенен съюз, примерно хлабав съюз от две-три племена. Разликата между племенния съюз и държавата е главно в техния мащаб, сила и вътрешен ред и от тази гледна точка това, което е владял Аспарух на север от дунавската делта преди нападението на византийците е безспорно държава. Представа за този мащаб и сила ни дават няколко добре установени факти. Първият факт гласи, че Константин е атакувал Аспаруховия Онгъл с цялата си налична армия, включваща не по-малко от 60 000 професионални войници от пехотата, кавалерията и флота на най-мощната по това време държава в Европа.

Вторият неоспорим факт е огромната решителност и ожесточеност, с която Византия се нахвърля върху Аспаруховата държава. В един период, когато арабският халифат последователно и упорито поглъща древни държави и огромни територии от самата Византия, само година след като с неимоверни усилия византийците отхвърлят петгодишна арабска обсада на Константинопол, Константин решава с един удар да унищожи Аспаруховата държава на североизток. При това самият император лично застанал начело на похода срещу Онгъла, като изпраща голяма сухопътва армия отвъд дунавската делта, а сам той с друга армия прави морски десант на черноморското крайбрежие. Двете армии начело със самия император атакуват укреплението на българите, но търпят катастрофално поражение. Константин бяха с кораб, а голяма част от воиниците са избити. От тези обстоятелства ни става ясно, че в лицето на новопоявилите се аспарухови българи отвъд Дунава византийците са виждали не една от поредните „орди от грабители, задоволяващи се да оплячкосат някой град”, както византийските летописци ги описват, а голяма и добре организирана сила с интереси и планове, много по-различни от тези на споменатите грабители. Като имаме пред вид кой е Аспарух и откъде идва, можем да разберем тези планове – да възстанови държавата на баща си на това ничие място. За византийците обаче тази нова държава може да оспори господството им в района и те бързат да я унищожат в зародиш.

Горните обстоятелства обясняват причините, поради които Константин е рискувал да превърне поне за момент Византия от една обсадена от арабите и агонизираща държава в държава – агресор, която нахлува в чужди територии и цели избиването на чужд народ. Очевидно Константин е разчитал на бърз и пълен успех, като чрез метода на физическото унищожение да лиши народа на Аспарух от историческа памет и възможност за отмъщение.

И действително, моментът на византийската атака изглежда превъзходно избран. Само десетина години преди това народът на Аспарух е жестоко ударен в Берсилия от хазарите и принуден да изостави своите вековни поселища на север от Кавказ (т.н. Конски или Български височини до река Манич), премествайки се към Днестър и Дунав. Фактически войната с хазарите е била перманентна, защото само 4 години след битката с Константин, Аспарух загива в сражение с хазарите някъде на североизток от делтата на Дунава, вероятно близо да Днепър, където по всички изглежда е била източната граница на Аспаруховата държава. Вероятно Аспарух не е можел да разчита и на неутралитета на аварите, макар че отношенията между аварите и Византия са били безкрайно влошени след последната аваро-славянска –персийска обсада на Константинопол в 626 г. От съседните племена Аспарух е можел да разчита за помощ или поне за неутралитет единствено от страна на заварените праславяни, дотолкова доколкото от векове праславяни и византийци са в постоянна война. 

Всъщност, агресията на Константин срещу аспаруховите българи е имала за следствие създаване на условия за бъдещ съюз между новодошлите аспарухови българи и завареното праславянско население. След този ход и едните и другите са били вече убедени, че Византия им е общ враг и ги третира еднакво – като враждебно на империята население. От тук идеята за обща отбрана на прабългари и праславяни, за взаимопомощ срещу общия враг – византийците изглежда няма алтернатива.
Протобулгариан.ком



Тагове:   Дръстър,   градове,   плюска,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13358176
Постинги: 11681
Коментари: 18497
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК